12 augustus 2023 2 min lezen


5 Tips zelf Harde schijven verwijderen

Als u zelf de harde schijven uit een computers of laptops wilt verwijderen voor datavernietiging, houd er dan rekening mee dat moderne exemplaren (SSD's) veel kleiner zijn dan de klassieke versies. Deze worden door hun formaat soms over het hoofd gezien omdat ze niet groter zijn dan een printplaatje van enkele centimeters.

Traditionele schijven bestaan letterlijk uit rond draaiende platen en bevatten overige bewegende delen. Hierdoor zijn ze groter, zwaarder en makkelijk te herkennen. Deze Hard Disk Drives (HDD's) zijn rond 2015 vervangen door de 2.5 inch Solid State Drives (SSD's) welke nog hetzelfde formaat hebben als de oude laptop HDD's, maar geen bewegende delen meer hebben en veel sneller zijn. 

De laatste jaren wordt er enkel nog gebruik gemaakt van de M.2 SSD. Deze zijn qua formaat niet groter dan een geheugenkaartje van enkele centimeters en nog veel sneller zijn dan de oudere SSD's. Het principe is simpel. Iets wat zwaar en mechanisch is kan niet zo snel zijn dan iets wat klein en licht is.

harde schijven vernietiging

Dit artikel is niet bedoeld om u aan te sporen zelf uw laptops of computers open te schroeven, dit vergt enig technisch inzicht. De garantie vervalt dan ook meestal. Voor diegene die het er toch op willen wagen, volgen hier enkele tips en aanwijzingen:

5 Tips harde schijven of SSD's verwijderen.

  1. Zorg ervoor dat u over het juiste gereedschap beschikt. Vaak zijn kleine kruiskop- een torx schroevendraaier en een platte spatel voldoende.
  2. De behuizing van een PC is meestal met 1 of 2 schroefbewegingen te openen. Laptops kunnen variëren van 1 makkelijke schuifbeweging tot wel 15 schroefjes. Zorg dat u netjes werkt en alles bij elkaar houdt. De kunststof onderkant kan breken als niet alle schroefjes goed verwijdert zijn en u deze toch probeert te openen.
  3. Oude harde schijven en 2.5" SSD's zijn vastgeschroefd in de PC-kast of laptop en verbonden via een kabeltje met stekker of een connector. Deze kunt u doorgaans makkelijk lostrekken.
  4. Hebt u computers of laptops vanaf 2018, dan kunt u de M.2 SSD's met 1 schroefje losmaken van het moederbord.
  5. Als u de kast of onderkant weer netjes dicht schroeft kunt u de computer of laptop nog een tweede leven geven. Dit is natuurlijk duurzaam en circulair.

 

Bewaar de harde schijven of SSD's zodat u deze later kunt aanbieden voor vernietiging met certificaat.

Let op! Sommige SSD's in laptops zijn geïntegreerd in het moederbord en kunnen niet los worden verwijdert zoals bij moderne MacBooks het geval is. Data kan uitsluitend door fysieke vernietiging van het moederbord uitgevoerd worden of via gecertificeerd softwarematig wipen.

Wilt u meer advies oven het vernietigen van data op uw zakelijke computers of laptops. Vul dan hier ons contactformulier in of bel met 0499-234000