Harde schijven wissen of wipen?

Deze termen worden wel eens door elkaar gebruikt, maar wipen is enkel de engelse benaming voor wissen. Wij bij Recycling Best hebben veel ervaring in deze vorm van softwarematig verwijderen van data op verschillende soorten datadragers. Wilt u snel meer informatie over de werkwijze en kosten van deze gecertificeerde datavernietiging? Neem dan contact op met 0499 234000 of vul het online contactformulier in.

Het grote voordeel van het wipen of “overschrijven” van harde schijven of SSD’s ten opzichte van bijvoorbeeld shredderen, is dat deze opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit is van belang bij het opkopen van jong gebruikte computers of bij het refurbishen/upgraden van nog bruikbare ICT hardware. Het mag duidelijk zijn dat hergebruik helpt bij de besparen op grondstoffen en dus beter is voor mens en milieu.

Wat betekend wipen?

U kunt het wipen of beter gezegd “overschrijven” niet vergelijken met het verwijderen van een bestand op uw computer. Dit bestand bevindt zich namelijk dan nog steeds in uw prullenbak-map of het is slechts onzichtbaar geworden. Het is echter nog wel degelijk aanwezig. Als we software-matig wipen betekend dit dat we de volledige ruimte op de harde schijf of SSD opnieuw overschrijven met nullen, vervolgens met enen en als laatste met een willekeurige combinatie hiervan. 3 keer dus. Het idee is dat er grondig data wordt geplaatst en deze de bestaande vervangt. Deze internationale wipe-methode wordt aangegeven als het DoD 5220.22-M protocol. Oorspronkelijk gedefinieerd door Amerikaanse overheidsinstanties.

Soorten datadragers

Met onze infrastructuur kunnen we alle typen datadragers wipen. Het maakt niet uit of dit traditionele schijven (2.5 / 3.5 inch) of moderne SSD’s (2.5 inch / M.2) zijn. Goed functioneren is wel een vereiste. Indien gecrashed of beschadigd, zijn ze niet normaal benaderbaar en dus ook niet te overschrijven. In dat geval is fysieke vernietiging de enige optie.

U kunt zich voorstellen dat grote hoeveelheden data overschrijven tijd vergt. Een harde schijf van 4TB overschrijven duurt langer dan een 500GB HDD. Een moderne M.2 SSD gaat ook weer veel sneller dan een traditionele schijf. Grofweg duurt het overschrijven tussen 15 min en 12 uur afhankelijk van het type en grootte van de opslag. Gelukkig kunnen we meerdere schijven tegelijk wipen.

Alle voordelen op een rijtje:

  • 100% Gecertificeerde datavernietiging
  • U neemt verantwoording als data-eigenaar volgens AVG
  • Inclusief ophalen en afvoer van uw overtollige ICT
  • Wettelijke recycling volgens de laatste richtlijnen
  • U stimuleert milieuvriendelijk hergebruik

Ook uw data veilig laten vernietigen?

Neem hier vrijblijvend contact op

Klik hier!