17 juli 2022 2 min lezen


ICT hardware goed en veilig verkopen

Wilt u als bedrijf of organisatie afscheid nemen van uw jong gebruikte ICT apparatuur? Dan hebben wij hier enkele tips op een rijtje gezet om uw oude computers, laptops of servers goed en veilig aan te bieden;

Selecteren en sorteren

Maak een overzicht van de soort en de hoeveelheid. Selecteer bijvoorbeeld desktop pc’s, laptops of servers. Let er op dat de hardware nog verkoopwaarde heeft. U kunt zich voorstellen dat pc’s of laptops veel ouder dan 5 jaar, nauwelijks nog verkoopwaarde hebben.

De mogelijkheid om Windows 11 te installeren, is een goede leidraad. Oudere apparaten hebben vaak alleen nog schrootwaarde.

Belangrijk voor de verkoopwaarde zijn de specificaties. Vermeldt in een overzicht naast het merk en model, ook altijd de processor, het geheugen en de opslagcapaciteit van de computers. Bijvoorbeeld; Dell optiplex 7060, i5-8500, 8Gb Ram met 256Gb SSD

Alle hardware compleet?

Belangrijk is natuurlijk de aanwezigheid van alle componenten om de hardware te laten functioneren. Zijn er bijvoorbeeld geen onderdelen uit oude computers verwijderd? Is de adapter van de laptop wel of niet aanwezig?

Het functioneren
Een vereiste om ICT hardware te kunnen verkopen voor hergebruik, is het goed functioneren. Oude laptops kunnen immers nog goed worden ingezet, maar dat vereist een correcte werking. Zitten er bijv geen strepen op het scherm of werken alle toetsen en knoppen? Daarnaast dient oude hardware onbeschadigd te zijn. Normale gebruikssporen zijn toegestaan, maar apparatuur is lastig te verkopen met barsten, deuken of loszittende onderdelen.

Datavernietiging

Denk van te voren na over de privacygevoelige data die aanwezig is op computers, laptops of telefoons. Maak afspraken met uw opkoper over een veilige vernietiging van data op de harde schijven of SSD’s. Vraag om een gecertificeerde datavernietiging zodat apparatuur veilig kan worden hergebruikt.

Wachtwoorden

Veel organisaties hebben wachtwoorden ingesteld op de apparatuur van hun medewerkers. De wachtwoorden die op de datadrager van het apparaat staan, zijn geen probleem. Deze worden toch verwijderd tijdens datavernietiging. Wachtwoorden in de BIOS of netwerkinstellingen van bijvoorbeeld laptops kunnen niet verwijderd worden. Dit laatste maakt het lastiger om apparatuur weer in te zetten als refurbished apparatuur.

Wij hopen dat u met de bovenstaande tips verder kunt bij het aanbieden van partijen gebruikte apparatuur. Wilt u meer informatie of hebt u een vraag? Bel dan met 0499 234000 of mail naar info@recycling-best.nl