19 december 2021 2 min lezen


Lithiumbatterijen en veiligheid

Steeds meer ICT-afval en oude apparaten die worden ingezameld zijn oplaadbaar en bevatten een batterij. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk de smartphone of laptop. Maar de lijst wordt steeds langer. Denk maar eens aan bladblazers, stofzuigers, handscanners, powerbanks, toetsenborden, muizen of afstandsbedieningen.

“Gewone” AA-batterijen worden nog steeds veel gebruikt, vaak in afstandsbedieningen of devices die weinig stroom verbruiken. Omdat apparaten steeds meer energie gingen verbruiken, werd de oplaadbare batterij uitgevonden. Dan gingen je duur gekochte batterijen langer mee. Met de opkomst en ontwikkeling van Lithium in batterijen werd niet alleen het vermogen van batterijen groter, maar ook het toepassingsgebied veel breder.  Gebruiksvoorwerpen of apparaten die voorheen geen elektriciteit nodig hadden of alleen met een stekker werkten, kregen een elektromotor of werden draadloos. De bekendste voorbeelden zijn de elektrische fiets, handgereedschap zoals een boormachine of de vervanger van bezem of hark… de bladblazer!

Particulier of bedrijf?

Indien batterij-houdende apparaten of losse Lithiumbatterijen aan het eind van hun levenscyclus komen, dienen ze op veilige wijze worden ingezameld en verwerkt. Particulieren kunnen deze gratis inleveren zoals bij een bouwmarkt of op de gemeentelijke milieustraat. In Nederland is dit goed geregeld. Mede dankzij STIBAT

Bedrijven of instellingen daarentegen dienen een geregistreerde afvalinzamelaar in de arm te nemen. Een milieustraat accepteert immers geen “bedrijfsafval”. Bij Recycling Best beschikken we over een zgn. ADR certificaat. Dit certificaat is verplicht voor het vervoer van (ADR-plichtige) gevaarlijke stoffen over de weg. Gevaarlijke stoffen zijn via UN-nummers onderverdeeld in gevarenklasses.  Lithium-ion batterijen vallen onder gevarenklasse 9 van het ADR met bijbehorende etikettering. We nemen daarom altijd alle maatregelen in acht voor een veilig vervoer en opslag van batterijen en accu’s.

5 Tips voor oude lithiumbatterijen

  1. Zorg dat batterijen onbeschadigd blijven en maak ze nooit open
  2. Bescherm lithiumbatterijen tegen hitte en vocht, water kan namelijk kortsluiting veroorzaken
  3. Laat de hoeveelheid lithiumbatterijen nooit groot worden. Voer op tijd af.
  4. Bewaar ze bij wat grotere hoeveelheden in een goedgekeurde verpakking met UN keurmerk
  5. Laat uw oude lithiumbatterijen enkel en alleen ophalen/inzamelen door een geregistreerde afvalinzamelaar met ADR-certificaat.


Wat halen we op?

De landelijke ophaalservice voor bedrijven van Recycling Best neemt naast gebruikelijk oude ICT apparaten zoals computers, laptops, monitoren en printers ook oude batterijen en laptop-accus’s mee. U kunt uw overtollige apparaten opgeven via ons aanmeldformulier.

Hebt u vragen over het afvoeren van lithiumbatterijen? Bel ons gerust onder 0499 234000. Wij helpen u graag.