10 november 2018 2 min lezen


De echte Waarde bepalen.

Wat brengt dat spul op?

Het rommelhok begint weer vol te raken en het is al een paar keer uitgesteld. Oude computers en overtollige apparaten moet opgeruimd worden voor ICT recycling. Ik hoor u denken: "Die computers, laptops en monitoren zijn toch nog wat waard? Kunnen we die niet verkopen of doneren?" In dit artikel wil ik het graag hebben over de waarde van oude computers en overtollige hardware. Doneren hangt in de meeste gevallen 1 op 1 samen met de waarde. Is er voldoende waarde, dan kan men immers iets schenken. In de overige gevallen praten we over "iemand blij maken met een dooie mus."

De stuksprijs

Er zijn 2 manieren om waarde aan oude apparatuur toe te kennen. De eerste is meteen de hoogste en is de marktwaarde door het apparaat te verkopen waarvoor het gemaakt is. De belangrijkste voorwaarden hierbij zijn leeftijd en het aantal apparaten. Verder moet de PC of laptop in kwestie goed functioneren, onbeschadigd en compleet zijn. Apparaten niet ouder dan een jaar of 6 kunnen doorgaans makkelijk verkocht worden als 2e hands of refurbished. Bent u particulier of hebt u er 1 of 2, dan is marktplaats een geschikte plek. Bedrijven kunnen bij 10 stuks of meer een bod laten uitbrengen door een hardware opkoper.

De kiloprijs

Bij echt oude en dus niet meer te gebruiken apparatuur blijft alleen de recyclingwaarde nog over. Deze wordt bepaald door het soort en de hoeveelheid materiaal dat daarin is verwerkt. De waarde van de meeste restmaterialen zoals bijvoorbeeld kunststof, glas of hout zijn doorgaans vrij laag. Deze waarde wordt vaak ook nog eens overtroffen door de kosten van inzamelen, opslaan en het verwerken. Een uitzondering hierop zijn de verschillende soorten metalen en edelmetalen. Deze laatste bepaald in grote mate de restwaarde van afgedankte ICT apparatuur. Hoogwaardig zijn bijvoorbeeld oude computers, laptops, servers en mobieltjes. Laagwaardige apparaten zoals printers, toetsenborden, vaste telefoons en audio bevatten vaak relatief veel kunststof. Naast het hebben van positieve waarde, zijn er ook apparaten die een negatieve waarde hebben. Oude beeldbuis TV's, monitoren of apparaten met batterijen bevatten gevaarlijke stoffen die enkel in speciale installaties verwerkt kunnen worden. Dit is beter voor mens en milieu, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Overigens kunnen alle elektrische apparaten afkomstig van particulieren altijd gratis bij de milieustraat ingeleverd worden.

Iets beuren, gratis of betalen?

U zult begrijpen dat het laten opruimen en afvoeren van veel oude computers gratis kan of zelfs iets opbrengt, in tegenstelling tot het afvoeren van een enkele printer of monitor. Alle bedrijven en instellingen hebben vroeg of laat overtollig apparatuur op te ruimen voor recycling. De samenstelling bestaande uit veel, weinig, hoog- of laagwaardig is altijd verschillend. Na een opgave van de soort en hoeveelheid apparatuur, wordt vrij snel duidelijk onder welke voorwaarden uw apparatuur kan worden afgevoerd. Informeer u nader.