e-waste sorteren

Gesorteerde E-waste

Handmatige sortering per soort apparaat of materiaal

Sorteren, sorteren, sorteren..

Tijdens het ophalen stelt men ons vaak de vraag; “Wat doen jullie eigenlijk met dat spul?” Men hoort allerlei verhalen over e-waste, illegale export, afval dumpen enz. Helaas komen deze praktijken nog steeds voor en zolang er vanuit westerse landen e-waste geëxporteerd wordt naar regio’s in de wereld waar men het niet zo nauw neemt met gezondheid en milieuvervuiling, heeft de politiek en handhaving nog veel werk te doen.

Dat illegale export nog steeds bestaat heeft ook te maken met verschil in maatschappelijke welvaart tussen de regio’s in de wereld. Als armoede elders dusdanig is en overheden wegkijken zal er, met schade aan mens en milieu, vraag zijn naar e-waste om metalen terug te winnen. En waar vraag is, is vaak ook aanbod helaas.

Wat vinden we bij Recycling Best

Bij Recycling Best hebben we de opvatting dat we onze reststromen en materialen zoveel mogelijk in Europa moeten verwerken. Doel van deze verwerking is het isoleren van gevaarlijke onderdelen en het uit elkaar halen van apparaten om de verschillende materialen weer in te zetten voor hergebruik. Oud wordt weer nieuw. Om dit goedkoop en snel te doen, is er een grote focus op machinale bewerking/verwerking van e-waste. Machines kunnen steeds meer, maar ze kunnen weinig met een heterogene mix van allerlei soorten apparaten en onderdelen met een uiteenlopende samenstelling. Vooraf handmatig sorteren is dan ook dé manier om deze machines goed hun werk te laten doen. Deze voorbereiding doen we bij Recycling Best.

De voorbereiding

Als we oude ICT apparatuur via onze ophaalservice bij u ophalen op locatie, begint het sorteren eigenlijk al. We zetten zoveel mogelijk gelijke soorten apparaten bij elkaar in de containers en bakken, dan hebben minder werk in onze sorteerhal. Hier aangekomen wordt er vervolgens gewogen, geregistreerd en gesorteerd op soort apparatuur. Computers, laptops, servers, telefoons, monitoren, switches, bekabeling en printplaat. Allemaal apart. Ook houden we een grote groep apparaten over die grotendeels uit plastics bestaan. Denk hierbij aan printers, faxen, toetsenborden, muizen, afstandsbediening, stofzuigers enz… Alles wordt goed gesorteerd voor de volgende stap.

Machinale bewerking

Het gesorteerde e-waste gaat vervolgens naar geselecteerde partners van Recycling Best om machinaal bewerkt te worden. Zij zijn ieder specialist in een specifiek soort e-waste. Verwerking is meestal in de vorm van shredderen in grote industriële installaties. Deze geshredderde fractie bestaat hoofdzakelijk uit een mix van kleine stukjes metaal, kunststof en printplaat. Dé ingrediënten van e-waste. Vervolgens worden via automatische scheidingstechnieken deze omgezet naar gelijksoortige “fracties”. Grote hoeveelheden gelijksoortige stukjes materiaal. Deze fracties zijn meestal nog steeds niet geschikt om nieuw materiaal van te maken. Zo gaan weer andere bedrijven het plastic weer sorteren op soort en kleur en worden printplaten eerst verdeeld in koper en edelmetalen. Zo ziet u dat er wel 5 tot 10 stappen bij uiteenlopende bedrijven in de EU nodig zijn om uiteindelijk van oud weer nieuw te maken.