“D’r zit allemaal Goud in!”

De bovenstaande uitspraak is er eentje die ik zo af en toe voorbij hoor komen als we oude ICT ophalen voor IT-recycling. Tot op zekere hoogte is dit ook zeker waar. In oude computers en sommige elektronische apparaten zit, naast andere metalen, ook goud. Je ziet het nauwelijks, maar het zit verwerkt in de zogenaamde printplaten (zie foto) en andere elektrische onderdelen.

Waar bijvoorbeeld ijzer zorgt voor een stevige constructie van een apparaat, kunststof voor de mooie buitenkant en koperkabel voor de geleiding van elektriciteit, zorgt goud voor een supersnelle geleiding in hele kleine onderdelen zoals processors, ook wel chips genoemd. Deze zorgen op hun beurt weer voor de benodigde snelle rekenkracht van uw computer.

Goud zorgt niet alleen voor een snelle geleiding van elektriciteit, maar ook nog eens voor een “storingvrije” geleiding. Dan zie je het goud vaak bij stekkers of daar waar printplaten aangesloten zijn.

U kunt zich voorstellen dat “snel” en “storingsvrij” niet op strijkijzers en nauwelijks op printers van toepassing zijn. Thuis vind je goud dan ook met name terug in smartphones, pc’s, laptops en tablets. Bij bedrijven en datacenters vaak in professionele ICT-apparatuur zoals computerservers, routers en mobiele telecom.

En nee…dat goud haal je er niet zomaar uit. Daarvoor zijn industriële installaties nodig en deze staan slechts bij een handjevol bedrijven in Europa.

Daarom is inzameling en het opslaan in grote hoeveelheden nodig. Om uiteindelijk 1kg goud uit elektronica te recyclen zijn ca 35.000 smartphones of 15.000 Pc’s nodig. Concreet betekent dit dat deze apparaten 1 tot 2 euro aan goud bevatten. Overige elektronica zoals printers, monitoren en audio/video, bevatten ca 10x minder aan goud.

Desalniettemin loont het om goed in te zamelen. Secundaire grondstoffen uit onze elektronica recyclen en hergebruiken is namelijk 10 tot 20 keer minder belastend voor ons milieu dan primaire grondstoffen delven uit traditionele mijnen. De jaarlijkse wereldwijde behoefte aan goud komt voor ca. 70% uit erts uit de mijnbouw, 20% uit recycling van sieraden en ca 10% uit de recycling van elektronica.