elektronica printplaten

Printplaten

Moederborden van Computers

Oude printplaten en hun waarde

De waarde van printplaten wordt bepaald door de aanwezigheid van metalen en edelmetalen. Op de eerste plaatst zit er in printplaat voornamelijk koper. Gemiddeld zo’n 20%. Indien er dan verder geen edelmetalen zoals goud en zilver in zitten, praten we over “laagwaardige” printplaten. Deze zitten bijvoorbeeld in voedingen, oude radio’s of wasmachines. Opbrengst ca € 0,50 / kg

Printplaten uit “slimmere” apparaten zoals bijvoorbeeld een mobieltjes, laptops of computers zijn voorzien van componenten die goud bevatten. Deze zijn met name te herkennen aan de aanwezige computerchips, processors (kleine fijnmazige onderdelen) en vergulde connectors voor een storingsvrije verbinding.

Opbrengst € 1,- tot 5,- / kg

Sorteren is belangrijk

De variatie in de aanwezigheid van edelmetalen is enorm. Om het makkelijker te maken verdelen we de borden in gradaties of categorieën. Daarnaast specificeren we duidelijk herkenbare borden zoals moederborden uit computers, videokaarten of geheugenkaartjes.

Naast deze categorieën en eenduidige borden is de mate van “beroving” en “vervuiling” van belang. Indien er kostbare componenten afgehaald zijn, verlaagd dit de waarde. Ook als er laagwaardige materialen (kunststof/ijzer/aluminium) aanhangen, verlaagd dit de waarde. Immers, veranderd dit de verhouding tussen waardevolle en minder waardevolle componenten.

Visuele beoordeling en ervaring

In eerste instantie is bij opkopen alleen een visuele beoordeling mogelijk. Door de ervaringen uit het verleden komt dan een prijs te stand. Een prijsopgave via telefoon of mail blijft een indicatie totdat we een partij printplaten echt zien. Alleen een raffinaderij/smelter bepaald na verweking de exacte inhoud.

Wilt u meer informatie of een partij printplaten verkopen. Bel ons op 0499 234000 of mail foto’s naar info@recycling-best.nl